Ben jij de eigenaar van een website? Dan weet je vast dat je site op een server staat. Dat is nodig om de inhoud ervan aan bezoekers te kunnen tonen.
De server waarop jouw website wordt gehost, wordt beheerd door de hosting provider. Zij zorgen ervoor dat de server goed blijft werken en je site steeds beschikbaar blijft.
Maar weet je ook dat er een groot verschil bestaat tussen verschillende hosting providers en de servers die ze aanbieden?
In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van een server en onderzoeken de verschillende tussen gewone webhosting en managed WordPress hosting.
- Wat is webhosting?
- Wat mag je verwachten van een hosting provider?
- Shared webhosting
- Managed WordPress hosting
- Virtual / Dedicated server
- Welke hosting is het meest geschikt voor mij?
- Conclusie
Wat is webhosting?
Door je website op een webserver te hosten, zorg je ervoor dat deze beschikbaar is op het internet.
Op je server plaats je alle html, css, php, afbeeldingen, … waaruit je website bestaat. Wanneer een bezoeker naar je website surft, zal hij de nodige bestanden aangeleverd krijgen vanaf de server.
Een webhostingserver is eigenlijk niet meer dan een krachtige computer, die verzoeken verwerkt van gebruikers die een webpagina opvragen.
Je kan deze hostingserver zelf installeren en onderhouden, maar dat is geen goede oplossing. Je zal nooit dezelfde kwaliteit kunnen bieden als professionele hosting providers je kunnen bieden.
Een webhostingprovider breidt de server uit met allerhande modules om de werking van je site te verbeteren. Dat kan gaan van dns-beheer en e-mailverkeer tot SSL-certificaten, spamfilters en nog veel meer. Ook het nemen van back-ups is een belangrijk aspect van webhosting.
Wat mag je verwachten van een hosting provider?
Elke webhostingprovider zal je standaard een aantal functionaliteiten aanbieden. Maar zoals bij elk ander product, is de kwaliteit niet overal hetzelfde. En omdat deze kwaliteit uiteindelijk invloed heeft op je snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid van je website, loont het om voor een goede server te opteren.
Onderstaande lijst is een niet-exclusieve opsomming van functionaliteiten die wij belangrijk of zelfs essentieel vinden om je website te hosten.
Snelheid en betrouwbaarheid
Een goede server zal er niet alleen voor zorgen dat je website razendsnel is. Je vermijdt er ook problemen mee wanneer veel mensen tegelijk je site bezoeken, en zorgt dat deze nagenoeg 100% van de tijd online staat.
Back-ups
Een niet te missen onderdeel van elke webhostingserver is de mogelijkheid om (automatisch) back-ups te genereren en deze indien nodig terug te plaatsen.
Staging
Het kunnen creëren van een staging website om wijzigingen te doen en updates te testen, maakt het werk van een websitebeheerder veel gemakkelijker.
E-mailhosting en spamfilter
Je kunt je e-mailadressen aanmaken en hosten bij dezelfde hosting provider als je website, maar dat hoeft niet. Afhankelijk van jouw situatie kan het beter zijn om je e-mails extern een plaats te geven.
Caching systemen
Maak je website nog sneller door het gebruiken van geavanceerde caching systemen. Naast caching op je website, is servercaching ook een echte aanwinst om de laadsnelheid te verbeteren.
Support
Vroeg of laat zal je toch wel eens tegen problemen aanlopen. Op dit moment is een behulpvolle support goud waard. Ze helpen je uit de nood en zorgen ervoor dat je website steeds bereikbaar blijft en optimaal werkt.

Shared webhosting
De goedkoopste manier van hosting is shared (gedeelde) hosting. Dit houdt in dat je website op een server staat, waar ook andere website worden gehost.
Het grote voordeel is natuurlijk de prijs. Voor enkele euro’s heb je al een website online staan. Shared webhosting kan dus een goede keuze zijn voor startende bedrijven met een minimaal budget of hobbywebsites.
Er komen echter wel wat nadelen kijken bij gedeelde hosting. Zo moet je je server delen met verschillende websites van andere mensen. Niet alleen de opslagruimte, maar ook de processoren worden gebruikt door tientallen of honderden andere gebruikers. Met als gevolg dat je website op piekmomenten zeer traag zal laden.
Erger nog: wanneer één van de andere websites spam verstuurd of reputatieschade lijdt, heeft dit rechtstreeks effect op de zoekresultaten van jouw site. Je deelt namelijk allemaal één IP-adres.
Overweeg shared hosting dus alleen wanneer je krap bij kas zit of wanneer bovenstaande nadelen voor jou geen probleem zijn.
Voordelen
- Goedkoop
Nadelen
Managed WordPress hosting
Een grote upgrade vanaf shared hosting is de overstap naar Managed hosting gespecialiseerd in WordPress websites.
Bij managed hosting heb je zelf de touwtjes in handen. Je gebruikt professionele software om je hosting te beheren en wordt daarbij ondersteund door een ervaren team achter de schermen.
Je kiest zelf of en hoeveel websites je op één server plaatst. Statische websites met weinig bezoekers kan je daarom bundelen. Webshops met een hogere piekbelasting kun je op een eigen server plaatsen, eventueel met autoscale functie om altijd de beste prestaties te garanderen. Zeer druk bezochte websites geef je een eigen server met zoveel vermogen als je nodig hebt.
De meeste managed webhosting providers bieden daarnaast nog veel extra functies aan. Zo is er onder andere de mogelijkheid om een staging site te creëren, waar je onderhoud of aanpassingen kunt uitvoeren zonder dat de live website daar last van ondervindt. Ook beheer van domeinnamen, SSL en e-mail wordt op deze manier sterk vereenvoudigd.
Bij Billie Branding werken we uitsluitend met managed wordpress webhosting. Op deze manier kunnen we onze klanten de kwaliteit garanderen die we willen aanbieden.
Voordelen
Nadelen

Virtual / Dedicated server
Een VPS is een Virtual Private Server. Met andere woorden, een virtuele machine die draait op een fysieke server. Een dedicated server echter, is een fysieke machine zonder de virtuele laag erbovenop.
Bij beide toepassingen heb je dezelfde voordelen: je gebruikt ze om een website te hosten die zeer veel bezoekers trekken, zoals een drukbezochte webshop. Ook onder deze omstandigheden wil je steeds van een hoge snelheid kunnen genieten.
Voordelen
Nadelen
Welke hosting is het meest geschikt voor mij?
Dat is afhankelijk van wat voor soort website je beheert.
Als jij een site hebt die eerder statisch is, of heel weinig bezoekers ontvangt, kan shared hosting een oplossing zijn.
De meeste websites zijn echter gericht op conversie. Dat wilt zeggen dat ze een doel hebben: bezoekers informeren, contact laten opnemen, een offerte aanvragen of producten aankopen.
Als je wilt dat je site doet waarvoor het gemaakt is, is goede webhosting van groot belang.
De verbeterde snelheid, beveiliging en ondersteuning zorgen ervoor dat je website optimaal blijft werken. Bovendien beschik je over hogere uptime, meer schaalbaarheid en snelle support bij vragen of problemen.
Bij Billie Branding werken we uitsluitend met Managed WordPress webhosting.
Naast betere prestaties en uitgebreide mogelijkheden, werken de ingebouwde functies ook tijdsbesparend. Op de achtergrond voeren we regelmatig onderhoud en updates uit. We nemen back-ups, controleren de snelheid en veiligheid, en zorgen ervoor dat je website altijd up-to-date blijft.
Kortom: Als je wat wilt bereiken met je (nieuwe) website, neem je webhosting maar beter serieus!
Conclusie
Als je een nieuwe website laat maken of je bestaande site wilt vernieuwen, loont het om ook in goede webhosting te investeren.
Wanneer je met Billie Branding wilt samenwerken voor het bouwen van je website, geniet je van razendsnelle hosting inbegrepen in je onderhoudsplan.