WordPress onderhoud: 21 taken die je niet mag vergeten

18 januari 2025 | Billie Branding

Ben jij de eigenaar van een WordPress website? Of laat je binnenkort een website bouwen? Dan is het interessant om deze checklist eens door te nemen!

Elke website-eigenaar, ongeacht zijn technische kennis of achtergrond, moet ervoor zorgen dat zijn website wordt geüpdated. Een moderne website kan niet simpelweg worden gebouwd zonder er daarna nog naar om te kijken. De software waaruit je website is opgebouwd verandert continu, net zoals de omgeving waarin deze bestaat.

Daarom is het belangrijk een plan klaar te hebben voor het onderhoud van je site.

Wordpress Onderhoud - Blogbericht van Billie Branding - Website monitoring

Waarom is het belangrijk om je website up-to-date te houden?

Elke website bestaat uit een aantal belangrijke componenten, zoals server, software, caching, thema’s en plugins. Al deze componenten moeten perfect kunnen samenwerken om je site optimaal te laten werken.

Bovendien bevat je website inhoud zoals afbeeldingen, tekst, links en insluitingen.

Het is belangrijk om al deze elementen up-to-date te houden om te voorkomen dat je website minder goed gaat presteren.

Daarbij is je website vatbaar voor aanvallen wanneer je gebruik maakt van verouderde software.

Het onderhoud van je site uitstellen kan zorgen voor negatieve gevolgen:

  • Veiligheidsproblemen
  • Verminderde snelheid
  • Slechtere gebruikservaring
  • Lagere resultaten in zoekmachines
  • Website volledig offline

Kortom, doorgedreven onderhoud is niet enkel aan te raden om je bezoekers een optimale ervaring aan te bieden. Het is noodzakelijk om je website draaiende te houden.

Website onderhoud checklist

Sommige taken doe je beter wat vaker dan andere. Gebruik onderstaande lijst als indicatie om je website te updaten.

  1. Monitor je uptime
  2. Maak back-ups van je website
  3. Voer veiligheidschecks uit
  4. Update WordPress, plugins en thema’s
  5. Ledig de verschillende cache-lagen
  6. Verwijder spamreacties
  7. Check broken links
  8. Controleer afbeeldingen
  9. Overloop plugins en thema’s
  10. Evalueer je Google Pagespeed score
  11. Check of je site nog volledig responsief is
  12. Controleer op PHP errors
  13. Test contactformulieren
  14. Wijzig de instellingen van je account
  15. Controleer en verwijder inactieve gebruikers
  16. Overloop ALT-teksten van afbeeldingen
  17. Controleer premium plugins
  18. Optimaliseer je database
  19. Kuis je mediagalerij op
  20. Doe een uitgebreide SEO audit
  21. Controleer contactpagina
Wordpress Onderhoud - Blogbericht van Billie Branding - Updates Manager

Dagelijkse onderhoudstaken

Volgende taken voer je best dagelijks uit. Ze zijn essentieel voor het goed werken van je website en het voorkomen van problemen.

1. Monitor je uptime

Het meten van je uptime is belangrijk om de beschikbaarheid van je website te controleren. Als je uptime geen 100% nadert, controleer dan of er iets mis is.

2. Maak back-ups van je website

Als er zich op je website een kritiek probleem voordoet, wil je een back-up kunnen terugzetten. Maak niet de fout om geen back-ups bij te houden! De aangeraden frequentie is afhankelijk van het aantal bezoekers en aanpassingen.

3. Voer veiligheidschecks uit

Gebruik een kwaliteitsvolle plug-in om kwetsbaarheden in je website te achterhalen. Controleer op malware of geïnfecteerde bestanden.

Wordpress Onderhoud - Blogbericht van Billie Branding - Updates manager

Wekelijkse onderhoudstaken

De dagelijkse taken zijn het belangrijkst, maar volgende wekelijkse taken mogen ook zeker niet worden vergeten.

4. Update WordPress, plugins en thema’s

Het is een goed idee om updates te installeren kort na hun release.

De WordPress core is, samen met je gebruikte thema en plugins, de basis van je website. Door deze up-to-date te houden vermijd je conflicten en zorg je ervoor dat je website perfect blijft draaien.

5. Ledig je cache-geheugen

Het cachegeheugen zorgt ervoor dat je website sneller laadt, omdat er een deeltje van de inhoud bij bezoekers wordt opgeslagen. Cache bestaat op verschillende niveaus. Ledig na elke update en op regelmatige basis het cachegeheugen om zeker te zijn dat je bezoekers de meest recente versie van je website bekijken.
Wordpress Onderhoud - Blogbericht van Billie Branding - Back-ups

Maandelijkse onderhoudstaken

Volgende taken zijn vaak niet hoogdringend, maar wel de moeite om op regelmatige basis na te kijken.

6. Verwijder spamreacties

Elke website krijgt wel eens te maken met ongewenste reacties onder artikels of productbeoordelingen. In de eerste plaats gebruik je best een geschikte plug-in om dit tegen te gaan.

Reacties die toch door de mazen van het net glippen, verwijder je manueel. Zo hou je je website proper en de reactiezone leesbaar.

7. Check of alle links nog werken

Je website bevat (als het goed is) een aantal interne en externe links. Door wijzigingen in je websitestructuur of updates kunnen de URL’s van je website veranderen. Zeker bij externe links (links die naar een andere website verwijzen) bestaat het risico dat ze plots niet meer werken.

Je doet er goed aan alle links op je website op regelmatige basis te checken om een ‘dode link’ te vermijden.

8. Controleer afbeeldingen

Net als links zou het kunnen dat ook afbeeldingen plots niet meer werken. De oorzaken kunnen een verplaatste pagina of verwijderde afbeelding zijn. Als je bepaalde foto’s niet zelf host maar deze vanaf een extern domein inlaadt, is de kans nog groter dat er plots iets niet meer werkt.

9. Overloop thema’s en plugins

Elk ongebruikt thema of ongebruikte plug-in is een potentieel veiligheidsrisico. Als je bepaalde componenten van je website niet meer gebruikt, doe je er goed aan deze te verwijderen.

Door wijzigingen aan je website of verandering van de behoeften, kan het zijn dat sommige thema’s of plug-ins overbodig worden. Controleer of je alle actieve plug-ins nog nodig hebt, en verwijder degene die je niet meer hoeft te gebruiken.

10. Evalueer je Google Pagespeed score

Een snelle website is extreem belangrijk om je bezoekers de ervaring te bieden die ze verwachten. Zoekmachines weten dat ook, en geven je site een betere score als deze een hoge laadsnelheid heeft.

Google Pagespeed is een betrouwbare tool om eenvoudig de snelheid van je website te meten, en suggereert welke verbeteringen je zou kunnen doorvoeren. Controleer minstens eenmaal per maand of je site nog voldoet aan alle vereisten en lees grondig wat je zou kunnen verbeteren.

Om onze klanten goed van dienst te kunnen zijn, gebruiken we een onderhoudstool met Google Pagespeed ingebouwd. Zo hebben we dagelijks een goede kijk op de werking van al onze websites.

11. Check je website op meerdere schermformaten

Niet alleen jouw website, maar ook de omgeving waarop deze draait en de verschillende internetbrowsers worden regelmatig geüpdated. Soms gebeurt het wel eens dat er ergens een foutje in kruipt. Het is interessant om regelmatig je website te testen op verschillende schermformaten.

12. Controleer op PHP errors

Wist je dat de meeste PHP errors veroorzaakt door slecht geschreven thema’s en plug-ins niet meteen problemen geven op je site?

Ze kunnen er echter wel voor zorgen dat hackers een achterpoortje hebben om binnen te komen en je gegevens te stelen of website onbruikbaar te maken.

Onze tool bevat geïntegreerde PHP error checking zodat we meteen op de hoogte zijn wanneer er zich een probleem voordoet.

13. Test contactformulieren

De meeste mensen weten het niet, maar een mailtje legt een hele weg af van het contactformulier waarvan het verzonden wordt, naar jouw inbox.

De kans is klein, maar het zou kunnen dat er zich ergens op deze weg een probleem voordoet. Je wilt natuurlijk geen mails missen door een slecht werkende SMTP-server of slecht ingestelde spamfilter.

Controleer regelmatige je contactformulier(en) door jezelf een mailtje te sturen.

Driemaandelijkse onderhoudstaken

14. Wijzig de instellingen van je account

Al je online accounts moeten beschikken over een sterk wachtwoord. Dat geldt niet alleen voor je website-account,maar ook voor je Facebook, e-mail, … Desondanks kan zelfs het sterkste wachtwoord gelekt worden, bijvoorbeeld als gevolg van een datalek. Je doet er daarom goed aan steeds een uniek wachtwoord te kiezen en dit regelmatig te veranderen. Zo ben je een eventueel lek steeds voor en vermijd je het risico dat je account gehackt wordt.

15. Controleer en verwijder inactieve gebruikers

Bezoekers kunnen een account op je website aanmaken via bijvoorbeeld een webshop, boekingsysteem of leadformulier. Ongebruikte accounts zijn echter overbodig op je site en kunnen potentieel een veiligheidsrisico vormen. Verwijder inactieve accounts en controleer zeker of er geen onnodige beheerders aanwezig zijn.

16. Overloop ALT-teksten van afbeeldingen

ALT-teksten bij afbeeldingen zijn begeleidende teksten die een beschrijving geven bij de desbetreffende foto. Ze helpen blinden en slechtzienden om een goede indruk te krijgen van je website. ALT-teksten zijn zeer belangrijk voor SEO en de algemene toegankelijkheid van je site.

17. Controleer premium plugins

Betaalde plugins kunnen een meerwaarde zijn en zijn soms essentieel om een goede website te kunnen ontwikkelen. Ze bieden functionaliteiten van een kwaliteit die je met een gratis programma niet kunt bereiken. Premium plugins moeten vaak echter jaarlijks worden vernieuwd. Kijk op tijd na of de vernieuwing actief is en de betaling correct kan worden verwerkt.

18. Optimaliseer je database

Het WordPress CMS is gebouwd met een database, dus alle inhoud van je website wordt opgeslagen in de MySQL-database. Na een tijdje bevat je database veel inhoud die eigenlijk niet meer nodig is. Deze inhoud kan komen door oude plug-ins, inactieve gebruikers, verwijderde afbeeldingen, spamreacties, … Door je database op te schonen, vergroot je de laadsnelheid van je website.

19. Kuis je mediagalerij op

Waarschijnlijk heb je al een serieuze verzameling van foto’s en bestanden op je website verzameld. Zeker als deze al een tijdje online staat. De kans is groot dat je niet alle bestanden en afbeeldingen nog gebruikt. Door je mediagalerij op te schonen verhoog je de laadsnelheid en zorg je voor een algemeen betere werkervaring.

Wordpress Onderhoud - Blogbericht van Billie Branding - Mediagalerij

Jaarlijkse onderhoudstaken

20. Voer een grondige SEO-audit uit

Het is slim om minstens eenmaal per jaar een grondige check uit te voeren van je website op vlak van SEO en gebruik met Google Pagespeed en Google Analytics.

Met Google Pagespeed controleer je de snelheid van je website en krijg je tips om deze te verbeteren.

Dankzij Google Analytics weet je hoe bezoekers je site gebruiken. Deze informatie kan je gebruiken om je pagina’s te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je website beter converteert.

Verder overloop je best alle inhoud van je pagina’s, en update je deze waar nodig. Pas de publicatiedatum van je berichten aan en zorg dat je content volledig up-to-date is.

21. Controleer ‘over ons’ en contactpagina

Tenslotte is het belangrijk om de gegevens van je bedrijf in orde te houden. Check de copyright informatie, je contactgegevens en andere informatie en vergewis je ervan dat deze nog correct is.

Conclusie

Het onderhoud van een website neemt heel wat tijd in beslag, maar het is een taak die je niet mag negeren. Als je niet precies weet wat je moet doen of je hiervoor geen tijd hebt, nemen wij graag het onderhoud van jou over.

Heb je een project in gedachten?

Bericht sturen