Je eigen domeinnaam voor je website: alles wat je moet weten
Wat is een domeinnaam, en waarvoor heb je het precies nodig? Het antwoord lijkt voor de hand liggend, maar er komt meer bij kijken dan je in de eerste plaats zou denken.
Een domeinnaam verwijst naar een IP-adres
Elke webpagina op het internet wordt geïdentificeerd met een uniek IP-adres. Als je dus bijvoorbeeld naar onze website wilt gaan, kan je daarvoor het IP-adres van Billie Branding (146.190.234.51) typen in de adresbalk.
Maar die getallen zijn natuurlijk niet zo makkelijk te onthouden. Zeker niet als je regelmatige meerdere websites bezoekt (en dat doet volgens ons iedereen wel eens). Er is gelukkig een betere oplossing om een webpagina te bereiken.
Elk IP-adres is namelijk gekoppeld aan een domeinnaam (of meerdere). Die van onze homepage is bijvoorbeeld billiebranding.be. Zo’n domeinnaam is uiteraard makkelijker te onthouden dan een getallenreeks zoals een IP-adres.
Waarom heb ik een eigen domeinnaam nodig?
Als je een bedrijf hebt wil je uiteraard online bereikbaar zijn en laat je een professionele website bouwen. Deze website wordt online geplaatst en gekoppeld aan een domein zodat bezoekers jouw site kunnen bekijken.
Ook om een e-mailadres aan te maken heb je een domeinnaam nodig. Zo hebben wij bijvoorbeeld info@billiebranding.be aangemaakt.
Wat zie je nog meer in de adresbalk van je browser?
Https://
Het stukje “http” staat voor HyperText Transfer Protocol. Dat is een protocol dat zorgt voor de communicatie tussen je browser en een server. De “s” geeft aan dat er een beveiligde verbinding bestaat tussen alle informatie die je server deelt met een browser.
Staat er voor jouw domeinnaam geen “https” maar gewoon “http”? Dan is je website onbeveiligd en loop je mogelijks een risico. Stuur ons een berichtje om dit probleem op te lossen.
www.
“www” betekent “World Wide Web” en is eigenlijk een subdomein. Bij de meeste websites kan je trouwens “www” gewoon weglaten in de URL en zal je site nog steeds goed werken.
Pagina
/webdesign is de aanduiding op welke pagina van onze website je zit. Deze onderverdelingen worden gebruikt om structuur te scheppen en het navigeren makkelijker te maken.
Is de domeinnaam die ik wil nog beschikbaar?
Dat kan je eenvoudig nakijken. Op de website van DNS Belgium controleer je eenvoudig of jouw gewenste domein nog vrij is.
Wil je ook deze domeinnaam vastleggen, dan kan dat bij een zogenaamde registrar. Een bekende registrar is Vimexx. Een domeinnaam registreer je steeds voor één jaar en wordt jaarlijks verlengd.
Het is natuurlijk nog makkelijker om het domein in kwestie te laten registreren door ons. Als wij je website mogen ontwikkelen, zit de domeinnaam standaard inbegrepen in je onderhoudsplan.
Heb je interesse gekregen?
Vraag een vrijblijvende offerte of gesprek aan
Ben je benieuwd naar onze prijzen en hoe wij je kunnen helpen? Twijfel dan niet om ons een berichtje te sturen. We bespreken jouw project tijdens een gesprek en geven je een vrijblijvende prijsopgave.